Van Coin naar Amterdam en weer terug!   

jetenliz@gmail.com                 +31 6 21536602

Edelstenen, waar komen ze toch vandaan?

Als kind was ik al omringt door stenen. Met een edelsteentje vast gemaakt aan mijn hempje stapte ik als peuter de wijde wereld in. Eens in de zoveel tijd werd dit steentje weer vervangen en toen ik eenmaal kettinkjes kon dragen werd dit een hangertje. Daarnaast hebben wij altijd stenen verzameld met het gezin, zo namen wij altijd vanuit de vakantiebestemmingen stenen mee voor de ‘waterval’ in de tuin.. zo ontstond er een watervalletje met stenen uit heel Europa in onze tuin!

Maar waar komen die stenen toch vandaan en hoe is ooit een edelsteen ontstaan? Het begon allemaal met magma. Toen ons zonnestelsel ontstond, evolueerde de aarde uit stof- en gaswolk, via contractie, tot een compactere massa en is uiteindelijk ingekrompen tot een intens hete bal. Dit vurige, bolvormige lichaam bestond in zijn geheel uit hete, gesmolten materie, een stroperige, gloeiende massa. Tot op de dag van vandaag is in die toestand niet veel verandering gekomen. De aarde heeft door afkoeling wel een stevige kost gekregen, maar deze korst is eigenlijk in verhouding best dun. Stel je de aarde eens voor als een appel, dan is de korst aan de buitenkant ongeveer net zo dik als de schil van de appel. De rest is nog altijd gloeiend heet en in beweging. Uit deze rest ontstaat magma. Maar natuurlijk gaat het nog steeds om een kilometers dikke laag rots tussen jouw voeten en de hete aardmantel en daarbij is de rotsmassa een uitstekend isolatiemateriaal.

Maar zoals we allemaal wel weten zijn er vaak aardbevingen en spugende vulkanen… Op deze manier merk je iets van de activiteiten in de kern van de aarde. Als ergens in het hete gesteente boven in de aardmantel of onder in de aardkorst water terechtkomt, smelt het gesteente erin. Zo ontstaat vloeibaar gesteente, zoals magma. Dat neemt een grotere volume aan dan relatief vast gesteente. Door de hogere druk wordt het vloeibaar gesteente omhooggeduwd. Soms bereikt het magma het aardoppervlak en wordt het door een vulkaan uitgespuwd, meestal koelt het onderweg naar boven al af en wordt het hard. In beide gevallen ontstaan zo de eerste, zogenoemde primaire mineralen en gesteenten.

De vorming van mineralen uit magma is te vergelijken met het ontstaan van suikerkristallen in jam die te veel suiker bevat. Deze kristallen zijn niet meteen ontstaan tijdens het maken van de jam, deze komen pas bij het openen van de jampot. Tijdens het koken van jam lost toegevoegde suiker gemakkelijk op. De regel is dat in hete vloeistoffen een grotere hoeveelheid vaste deeltjes kan worden opgelost dan in koude vloeistoffen. Bij het afkoelen verandert jam in een ‘oververzadigde oplossing’ wat inhoudt dat er meer suiker in zit dan de inmiddels afgekoelde vloeistof kan bevatten. De suiker begint zich af te scheiden van de jam. Er vormen zich kleine, losse suikerkorreltjes die als kern voor nieuwe, steeds verder aangroeiende suikerdeeltjes gaan dienen. We hadden het toch over edelstenen en niet over een jampot? Ja zeker, maar zo werkt het precies het zelfde met de kristallisatie van mineralen uit magma!

Magma is gesmolten steenmassa. Vanwege de hoge temperaturen ( meer dan 1000 graden Celsius) wordt alle materie die zich in het magma bevind, vloeibaar. Wanneer de steenmassa eenmaal begint af te koelen, kan het magma niet langer alle materie in dezelfde mate in oplossing bevatten. Een deel van de stoffen begint neer te slaan. Ook hier begint dat proces met kleine ‘kernen’ die geleidelijk aan tot grotere kristallen uitgroeien. Dit proces zet zich voort totdat, aan het einde van de afkoelingsfase, alle opgeloste materie vast is geworden. Als het eindproduct uit gelijksoortige materie bestaat, spreken we van een mineraal. Bestaat het uit een mengeling van substanties, dus uit diverse mineralen, dan heet het steen. Hoe groot de kristallen worden hangt af van het tempo waarin het magma afkoelt of hoeveel tijd het mineraal heeft om te groeien.

Een flinke hap stof maar nu weet je wel waar kristallen vandaan komen. Al heel lang draagt de mens edelstenen bij zich, het werd gebruikt als een tastbare affirmatie die het geluk moest vergroten. In het oude Egypte gebruikte men edelstenen voor bescherming en gezondheid. Bij de Maya’s, Inca’s, Maori’s en Chinezen was het weer anders, hier droegen zij de edelstenen als symbool voor hun voorouders.

We weten dat alles energie is; licht, zwaartekracht, magnetisme en dus ook materie. Een kristal/edelsteen is dus veel meer dan alleen een keiharde, schitterende materie. De atomen op het kleinste niveau hebben een vaste structuur die zich door het kristal herhaalt in een ritmisch patroon. Hierdoor krijgt de kristal zijn helderheid en vorm. Als je bijvoorbeeld naar een zoutkristal kijkt, zie je altijd een kubusvorm. Wanneer je naar grof zeezout kijkt, zie je ook kleine kubusjes. Het verschil met de edelstenen is dat ze vele maler sterker zijn en niet zomaar stuk te maken zijn met een zoutmolen of water.

Edelstenen zijn vaak oeroud en zoals hierboven geschreven kan dit zelfs vóór onze mensheid zijn. Toen deze steen net uit die magma bubbel kwam, lag hij waarschijnlijk eeuwen lang ‘te liggen’ op de aarde. Hier wisselede hij continu energie uit met zijn omgeving. Warmte en licht raakte de steen aan en gingen door de steen heen en zo onderging de steen een verandering. Een rozenkwarts maakt wit licht roze, een smaragd maakt het groen. Sommige stenen veranderen wanneer de temperatuur veranderd of de luchtvochtigheid.

Hoe onkwetsbaar en stil een kristal er ook bij ligt, binnenin is alles in beweging. De atomen en elektronen in de steen draaien continu om elkaar heen en trillen razendsnel in hun grondvesten.  Elk kristal heeft ( net zoals alle voorwerpen ) zijn eigen unieke trilling, waarvoor hij enorm gevoelig is. Wanneer hij deze persoonlijke trilling opvangt worden alle deeltjes waaruit hij is opgebouwd heeeel enthousiast en beginnen als het ware mee te springen. Dit meetrillen kan zo enorme trilling worden dat de kristal uit elkaar spat. Net zoals wij geraakt kunnen worden, zo kan een kristal dus ook geraakt worden door de juiste vibratie, de juiste energie. Als je dus met een open hart naar deze ‘levenloze’ materie kijkt, dan kun je je voorstellen dat onze geest echt contact maakt met een kristal. Een kristal geeft ons helderheid en antwoorden op onze vragen, hij kan ons hart raken en zo ons leven veranderen.

Voor zover dit stuk over kristallen en edelstenen.. ik denk dat je nu wel even anders gaat kijken als je een edelsteen/kristal ziet liggen in de winkel. Welke stenen er allemaal zijn en hoe je er mee kan werken lees je verder in de volgende blog.

- Hoe weet je welke steen bij jou past?

- Welke stenen zijn waar goed voor

- Chakra’s en stenen.

Veel liefs, Jet