Van Coin naar Amterdam en weer terug!   

jetenliz@gmail.com                 +31 6 21536602

Single en verslaafd aan liefde

Ik ben op veel eigenschappen van mijzelf best wel trots. Keuzes die ik heb gemaakt, wat soms niet de meest veilige en makkelijke keuzes waren. Wie ik ben, waar ik voor sta, mijn carrière ook al zijn niet alle aspecten het meest ‘maatschappelijke geaccepteerd’. Ik ben 29 jaar, deel een huis met twee andere meiden in Amsterdam, ik heb geen vast contract, bewandel sinds een paar jaar een tikkie spiritueel pad en ik heb geen relatie. Toch doet de mening van anderen mij (meestal) niet zoveel. Dit leventje past bij mij en met pieken en dalen, hard werken, nieuwe projecten aangaan vallen en weer opstaan doe ik waar ik blij van word. Ook al is dit vaak een avontuurlijk en bewogen pad. Een tijd geleden kon ik nog veel nadenken over wat mensen van mij vinden. Hoe ik bijvoorbeeld mijn werkzaamheden en projecten als freelancer in één zin kan uitleggen op een verjaardag en wat de reacties hierop zullen zijn van een nieuw gezelschap. Nu ben ik blij dat ik vooral doe waar ík blij van word. Totdat het op verjaardagen of feestjes gaat over…

Liefde en relaties…

Een onderwerp waar ik soms toch nog ietsie wat onzeker op kan reageren. Je kent het misschien wel de vragen als: ‘En hoe gaat het in de liefde?’ ‘Heb je nog geen vriendje?’ ‘Hoe kan dat zo’n leuk meisje als jij nog geen vriend heeft?’ ‘Maar je bent al 29 jaar wordt het niet een keertje tijd om je te gaan settelen?’

Love, love, love… Ik heb inderdaad op dit moment geen relatie. Ik krijg zelfs hier de behoefte om mij in eerste instantie te verdedigen door te typen: ‘Maar ik ben wel gelukkig hoor! Ik vermaak me prima en ik heb er alle vertrouwen in dat de liefde van mijn leven op een hele mooie dag op mijn pad komt. Tot die tijd leef ik mijn mooiste leven, doe ik zoveel mogelijk leuke dingen en heb ik alle tijd voor mijn eigen ontwikkeling.’ Ik meen dit en voel dit ook met heel mijn lijf maar ik vind het zo bijzonder dat ik toch het gevoel heb dit soms te moeten uitleggen. Nóg vervelender vind ik het dat ik om mij heen best wat meiden ken die geen relatie hebben maar hier wel ontzettend hard naar op zoek zijn. Meiden die geloven dat hun leven pas compleet zal zijn met een relatie en het leven mét relatie veel beter zal zijn. Is een relatie vinden zo’n belangrijke taak, is dit een teken van succes? Of kun je geluk ook bij jezelf zoeken en zelfstandig gelukkig en succesvol zijn? Jezelf neerzetten zonder een relatie, zonder het ‘complete plaatje’ en wat is compleet? Huisje, boompje, beestje heb je het dan voor mekaar voor de buitenwereld? Ik zie tal van relaties om mij heen waarmee ik helemaal niet zou willen ruilen en dan ben ik blij met mijn eigen leven wat ik zelf geheel kan vormen waar en hoe ik dat wil.

De relaties die ik heb gehad waren ontzettend mooie periodes. Periodes waarin ik mij zeker heel goed heb gevoeld. Waar ik heel blij mee ben maar ook pijnlijke periodes. Relaties waarin ik ontzettend ben gegroeid en relaties die mij meer hebben gekwetst dan ooit. Een periode waar ik nog vaak aan terug denk is toen ik erachter kwam dat een ex vriendje van mij was vreemd gegaan.

Op het moment dat ik erachter kwam dacht ik (toen nog) dat het aan mij lag. Dat ik niet mooi of slim of leuk genoeg was. Dat het mijn eigen schuld was. Dat ik gewoon wat vaker vrolijker had moeten zijn, toch wat kilo’s te dik was of ik niet leuk genoeg tegen zijn vrienden was geweest. Dit resulteerde in een onzekere ik op het gebied van relaties en bij elke volgende jongen die ik leerde kennen werd ik snel wantrouwend of onredelijk. Ik heb mij nog nooit zo klein, onzeker, verdrietig en naar gevoeld dan toen. Juist doordat ik hier zo extreem op reageerde en ik mijn emoties en eigenwaarde totaal niet meer onder controle had ben ik veel gaan lezen over de behoefte aan relaties/ erkenning en heb ik hier met veel mensen over gekletst. Van therapeuten tot vrienden, lezingen van psychologen, psychotherapeuten en mijn ouders.

Nu, een paar jaar verder, na een paar jaar reflectie en zelfacceptatie ben ik veel relaxter geworden. Mijn energie en gevoel rondom liefde en relaties is veranderd, ik heb angsten kunnen loslaten en ga de afslag liefde en relaties op mijn bewogen pad vol vertrouwen tegemoet. Ik gun alle meiden (en mannen haha) deze rust ook en verhef mijn stem graag om tegen iedereen die aan het ‘totaalplaatje’ denkt te moeten voldoen te zeggen: relaxt, wees blij en gelukkig met jezelf, geniet van elke dag, werk zelf aan jou mooiste leven, ga ontdekken waar JIJ voor staat en vooral: heb er vertrouwen in dat de liefde ook écht wel op jou pad komt! Echt! Doe niets te overhaast.

Vraag jezelf af voor wie of waarom je graag een relatie wilt? Hopelijk is dit niet voor de buitenwereld want in relaties heb je (denk ik;)) ook pieken en dalen ook al lijkt het op Instagram soms alleen maar fantastisch te zijn. Een relatie klinkt veilig maar pas op dat het geen compensatie is van zelf-afwijzing door waardering van anderen. En twijfel je toch nog af en toe aan jezelf of je gevoel ten opzichte van liefde en relaties? Stuur mij maar een berichtje ik heb een mapje vol motiverende teksten, quotes, gedichten, podcasts en boeken :)

Hoe ik nu terugkijk op exvriendjes die vreemdgaan of uberhaupt mensen die vreemdgaan? Het zegt voor mij niets meer over diegene die wordt bedrogen maar alles over die persoon die vreemdgaat. Ik zie het als een (jammerlijke haha) eigenschap van de personen in kwestie. Het zal een drang zijn om aan iets te ontsnappen of misschien ook wel een gebrek aan eigenwaarde waardoor verlangd wordt naar extra bevestiging. Deze omslag van gedachte maakt je sterk in het vegevingsproces zonder in een arme-ik-rol te blijven hangen of met een streng vingertje te blijven wijzen. Hoe iemand jou behandelt zegt iets over wat erin diegene omgaat, maar niets over jou! Het belangrijkste is dat je weet waar je zelf voor staat en waar jou waarden en normen liggen.

She remembered who she was and the game changed...


Lots of love, LizTwee van mijn favoriete boeken zijn:

Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz

&

Als de Boeddha het niet meer weet van Charlotte Kasl